Cipherspace

bandwidth2009
Tillväxkurvan för i2p-darknet under 2009

Jag samtalade med lite folk över öl och pratade då om cipherspace och tutorialen jag tillverkade under dagen. Den ständiga frågan är ”Varför?”, och svaret ”For the lulz” är inte helt självförklarande.

Ett darknet, exempelvis i2p eller freenet, är ett internet-i-internet, alltså krypterade tunnlar av internet inuti det befintliga internet. Det som finns inuti ett darknet är, optimalt sett, helt anonymt. Ett antal potentiella säkerhetsluckor finns dock i alla system, men oftast är de endast ”potentiella” och det är svårt att se hur de skulle användas systematiskt.

För fyra år sen gjorde jag ett desperat försök att tala om för Bodström (honom ni inte ska rösta på i valet right?) att inkräktandet i människors nätvaro kommer att leda till feta darknets. Eftersom det inte verkade gå fram i teorin kanske det funkar bättre med praktiken som jag ska försöka förklara.

Bodström utarbetade datalagringsdirektivet. Detta direktiv är mycket effektivt i förhållande till det som brukar kallas den ”genomsnittlige-verklighetensfolk-svennebanan-medelsvensson-whatever”. Det är sjukt effektivt eftersom servrar och datorer skapar loggfiler som grundkonfiguration. Givetvis ska vi inte ha något datalagringsdirektiv i Sverige, utan istället ska den svenska valrörelsen bli internationellt känd som dödsstöten för detta tvångsdirektiv. Givetvis ska det fällas. Vilket parti tar ledartröjan?

Dessa darknets, som jag stödjer fullt ut, ligger alltid 10 år före lagstiftningen. Det som existerar inom dessa nät känner inga lagar eller regleringar. Men de växer. De växer på grund av larviga lagar från upphovsrättsindustrin som velar fram och tillbaka i en bubbla, likt får letar efter sin herde på en åker i skymningen, och de växer på grund av moralpaniksjägare med skygglappar framför ögonen.

För att stoppa dessa darknets krävs i princip att man förbjuder alla persondatorer som kan kryptera, samt alla routrar som kan skicka trafik vidare på internet. Alltså, det krävs att man avskaffar det så kallade IT-samhället och inför kabel-tv. Endast diktaturer som Kina och Burma klarar det något sånär, dock inte utan att de som verkligen vill komma igenom murarna lyckas med det. Bono vill ha Kinesiskt internet, men inte ens det hjälper. Känn dig drept, loser!

En dator i min lägenhet pumpar just nu cirka hundra gigabyte av krypterad darknettrafik genom internet per vecka. När klienterna, som fortfarande är ganska komplicerade, byggs till ännu enklare lösningar än vad de redan är kommer cipherspace snart bli lika stort som cyberspace. Då undrar jag hur mycket FRA:s superdator på Lovön måste uppgraderas, hur mycket våra internetoperatörer måste investera i lagring och hur många anställda det kommer krävas för att ens få en gnutta av begriplighet ur det vita bruset.

De som verkligen begår brott på internet kommer bli så mycket svårare att hitta….

9 reaktioner till “Cipherspace”

 1. Kina och Burma? Nä, men i Nordkorea har dom nog inte så mycket darknets… eller fildelning… (http://en.wikipedia.org/wiki/Kwangmyong_(intranet) )

  och det är ungefär vad som krävs för att sätta stopp för anonymitet, kryptering och så vidare… vill man dessutom komma åt sneakernets får man väl förbjuda datorer oxå..

  och riktigt så långt tror jag _ingen_ är beredd att gå… inte ens Kim Jong Il vad det verkar…

 2. Men om de som har exit-noder gjordes juridiskt ansvariga för innehållet i den trafik som de vidarebefordrar, skulle inte det vara ett ganska hårt slag mot systemet?
  Finns det inte en risk att dessa darknets förr eller senare kommer att skapa en moralisk panik som leder fram till något i den stilen?

 3. ”Men om de som har exit-noder gjordes juridiskt ansvariga för innehållet i den trafik som de vidarebefordrar, skulle inte det vara ett ganska hårt slag mot systemet?”

  Det behövs inga exit nodes. Man måste inte nödvändigtvis använda internet hela tiden, darknetet självt kan få lov att utgöra en bubbla i internet, där all information finns tillgänglig för de som vill ha den. Som I2P.

  Ibland kan det också vara bra att arbeta med civil olydnad.

 4. Björn Odlund: Oj, jag glömde Nordkorea, men å andra sidan tänker man kanske inte ”internet” när man tänker på just detta land. Men sant, sneakernets har lång pingtid men kan ha hög bandbredd, ex. en lastbil med hårddiskar 😀

  Tor: Precis som Xor säger behövs endast exit-noder om man vill komma ut på det ”vanliga” internet.

  Sant är dock att det utövas repression på de som driver exit-noder i till exempel Tor-systemet i exempelvis Tyskland.

 5. XOR,
  jo, jag vet, men det är ju ganska många som vill komma ut på den öppna delen av internet och möjligheten att göra det antar jag i viss mån kan påverka förutsättningarna för darknets att växa.

 6. Tor: Jo, det vore ju på ett sätt tråkigt om vi fick balkaniserade internet med endast ett fåtal hårdövervakade bryggor.

  Exempelvis hittade jag en radiostation i i2p-nätverket, radiofax.i2p, men den kan jag ju bara länka till de som är inne i darknetet.

 7. In North Korea, everybody is part of a darknet – a state controlled, internal darknet. There is nothing to prevent North Koreans from starting their own internal I2P darknet inside the state’s.

  Personally I believe that the disadvantages to law enforcement that are introduced with the establishment of an anonymity-providing darknet are extremely small compared to all the good it brings in form of democratic tools, free communication and repression-free freedom of speech.

  1. Joe: Thanks for the comment! I fully agree, darknets can play a vital role in the democratization of repressive states.

   We should definately investigate how to build an i2p network inside the North Korean darknet. From what I know, the network functions similarly to the Minitel system. So, as long as there are circuits to switch, there is darknet traffic to packet switch.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.