Big brother AND little sisters; FRA och IPRED.

För nästan ett år sedan höll jag och Karl ett seminarium om övervakning i kontrollsamhället. Då påpekade Dennis Töllborg att vi inte skulle vara så rädda för storebror som vi skulle frukta lillasyster. Med detta menade han alla de privata företag som använder sig av övervakning, intelligence, sociogram och extra-juridiska tvångsmedel. Nu innehåller ju ”little sisters” och ”big brother” en skum genuskonnotation, och frågan är även om ”stor/liten” är en så lycklig demarkation. Företag kan ha budgetar större än stater och på vissa områden större inflytande över våra liv.

Internetoperatörer är inte statliga och det är inte heller kulturindustrin (i huvudsak). Dessa kommer nu att forma en sammansättning (assemblage) genom IPRED fucking one. Jag har tidigare kallat detta för hyrsnutsamhället. Töllborg har alltså rätt, även om jag inte delar hans åsikt i FRA-fallet.

Vad händer då när FRA och IPRED samverkar? Hur kommer vår framtid se ut om vi dessutom lägger till lite PKU-register, plus loggningslagar som i Tyskland? Då får vi FULL SPECTRUM DOMINANCE, alltså, det vi kallar panspektrocism.

Då räcker det inte att vara foliehatt och bosätta sig i skogen, att ”negera kapitalet”, eller att vara nyliberal och naiv. Då snackar vi heterogen, överlagrad mikro-makroövervakning. Din iPhone loggas, sociogrammas och moduleras av både Telia, FRA och Facebook. Företag eller stat; totaliteten kommer att förändra oss som människor. Jag tycker att det är jobbigt om vi skulle bli paranoida i hela den här vevan. Jag tycker det är jobbigt att alla våra elektroniska spår hamnar i inom- och utomjuridiska gråzoner.

Jag tycker att både FRA och IPRED borde skrotas. Vi kan bygga ett annat samhälle. Att stora medieföretag ska ”få betalt”, eller att Sverige ska ”skydda sina utlandsstyrkor” är tyvärr mindre viktigt här. Integritet, förtroende och en förmåga att dela med sig av tankar, idéer och kultur är viktigare.

Denna blogg, till exempel, har som förutsättning att man har möjligheten att antingen kommentera anonymt, eller åtminstone att man kan sätta sitt namn utan att frukta att bli associerad med något (jag är ju inte ens en terrorist).

IPRED är inte bara en fildelningsfråga. Det är en generell fråga.

14 reaktioner till “Big brother AND little sisters; FRA och IPRED.”

 1. Jag håller med. Det är också en fråga om att idén om det gemensamma som skydd för det individuella (polis & rättsväsende som skydd för den enskildes trygghet) kollapsar. Vi får istället privata intressen som sanktionerade av staten tillåts terrorisera den enskilde (om man ska uttrycka sig drastiskt).

 2. charlotte: precis. det är svårt att rösta bort hyrsnutarna, eller få insyn i hur de jobbar. Fallet FRA är dock tveksamt om det kvalificerar som det gemensamma… signalspaning är ju ett undantag av ondska (snarare än något man måste ha).

 3. För att vara på tvären så får jag väl rekommendera boken Little Brother då. Lite pubertal men sorgligt aktuell. Dessutom är den en orgie i jävelskap mot övervakningssamhället och kan säkert inspirera folk till trevliga aktiviteter.

 4. Bortom könsdistinktionen och det där med stor eller liten måste jag, vis av erfarenhet, ändock konstatera att småsyskon är kapabla till större mått av utstuderat jävelskap än storasyskon… 😉

 5. Christopher: nej det såklart. Jag tänkte egentligen bara på IPRED & dina avslutande meningar (”IPRED är inte bara en fildelningsfråga. Det är en generell fråga.”)

 6. Rikard: Jävelskap är bra!

  Marcus: Well, om så är fallet måste vi se till att vi inte får ett småsyskonssamhälle!

  Charlotte: Yes. Den är generell i meningen att man varken kan skylla på ”staten” eller ”kapitalet” på ett enkelt sätt. Vi måste hitta länkarna mellan privata företag, statsapparater, militärindustri, medborgare, motstånd, osv. FRA och Wal-Mart har samma typer av sociogram, vill ha samma kontroll, men har kanske olika mål och medel. Båda kan vara mer eller mindre katastrofala för medborgare, kanske finns det även aspekter som är positiva (jag har dock svårt att se dem).

 7. USA
  Den enda möjligheten är ett biokemiskt, nukleärt eller annat regelrätt krig.
  Dom fettona äter ändå ihjäl sig (och överkonsumerar energi)
  Rätt sårbart geostationärt läge – anfalla från sidorna
  Obama. Tro mig, dom är sossar, dom kommer använda rättsapparaten till å ge svartsakllar, hispanics status och jobb. Dom vita går under
  Finansjudarna i New York har ju orsakat finanskrisen
  Boston biokemiskt projekt som inte fick visas på utställning
  Enkelt å biokemiskt förinta de större städern

 8. Hej, tänkte bara skriva skicka en länk till en film om management genom övervakning – hur statsmakter och företag styr oss till att göra det de vill att vi ska göra. Kolla gärna, och lägg gärna upp den på bloggen om du gillar den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.