Beukelmann Boys och ett datalagringsdirektiv i Fort Europa

hakiiaacg
"Ge oss din mobiltelefon, vi ska kolla lite loggfiler"

Datalagringsdirektivet drevs igenom precis i lagom tid för att man skulle kunna svepa in det i fina formuleringar om ”kriget mot terrorismen”, ”barnen” och den ”organiserade brottsligheten”. Madridbombningarna var precis det som behövdes för att driva igenom direktivet. Me tyvärr funkar inte datalagring, något som Tyskland redan har fått erfara.

Som Isobel påpekar ingår datalagringen i samma våldsnormalisering som Beukelmann Boys. Det är nämligen samma modus operandi i båda fallen – kontroll av kroppar utan misstanke (nej, torr munn är ingen misstanke).

När gendarmeriet, som redan har juridiska medel att kontrollera vem som helst med ursäkten ”såg påverkad ut”, får ytterligare juridiska och tekniska medel för att ”kartlägga folk med torra munnar” så växlar den här typen av snutsvineri upp ett snäpp.

När Miljöpartiet och Vänsterpartiet begår miljöförstöring av nätekologier och klassförräderi så tar de parti för Bodströms linje som inte vill annat än att öka befogenheterna för denna typ av kontroller.

Ingen har ännu diskuterat konsekvenserna av datalagring som mikrofascism. Övervakning är inte något som bara händer i en bunker på Lovön, utan är något som händer på ett konkret sätt i stadsrummet varje dag.

Tänk er följande scenario: Beukelmann boys stoppar någon i tunnelbanan ”som ser ovanligt lugn ut”. Kanske har hon eller han kläder som ser ”knarkiga” ut. Med datalagringsdirektivet får snuten inte bara tillgång till den gripna personens kropp (för kontroll), utan ett helt mönster av kroppar som kan samköras i den beslagtagna mobiltelefonen. ”Är det här din knarklangare eller?”, ”Vad gjorde du på den här gatan klockan 23:30, köpte du tjack eller?”.

Den skadskjutna FRA-lagen gjorde att bara signalspanarna skulle få tillgång. Nu vill polisen ha en del av kakan, vilket var ganska väntat. Trots det Tolgforska förnekandet är det ett faktum att FRA-shoppen har tjuvstartat rean, så först till kvarn! Datalagringen är däremot gratis och går rakt ned i gendarmeriets ficka.

Akta er för vilka loggar ni skapar. Ni gör det hela tiden med era mobiltelefoner och era datorer.

Lisa gör rätt i att hålla torsken gisslan. Det här kan inte passera som en kompiskompromiss med Bodis.

3 svar på “Beukelmann Boys och ett datalagringsdirektiv i Fort Europa”

  1. Problemet är väl att den generella allmänhet inte är medvetna om det och innebörden av det. Det är något som handlar om att budskapet inte riktigt når ut. Som piratpartist så ser jag det som målsättning inom valrörelsen att endast informera människor.
    Det här känns som självklart, men jag upplever det som ett av de största problemen. Informationskanalerna måste breddas och vi måste hitta andra sätt än internet att upplysa.

  2. @Christopher Kullenberg: Mästerligt!

    Angående polisens kakbit av FRA så påminde Federley mig om att detta inte var något nytt utan fanns med i septemberuppgörelsen. Ibland känns det som att det händer för mycket för att jag ska kunna absorbera allt…

    @Olof: Exakt så. Bäst vore dock om vi kunde finna vägar till att Internet tog över gammelmedias roll och att granskningen fick en särskild roll från de gammelmediala institutionerna. I många fall tror jag det är där skon klämmer. Man brister i sitt ansvar alternativt prioriterar intressen som alls inte har med journalistik att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.