Begreppet "hyrsnut" i Sydsvenskan, igen!

När Ipred-debatten rasade i full storm, ni vet då det fortfarande fanns en chans att göra något åt den, skrev jag en artikel i Sydsvenskan. I den argumenterade jag för att Ipred innebar att hyrsnutar skulle jaga fildelare på ett repressivt och integritetsfrämmande sätt.

Well, nu verkar begreppet ha smittat till ledarsidan som citerar ur min artikel, dock i ett resonemang som är mycket märklig. Citat:

För att göra en intrångsundersökning – det kritikerna kallar ”husrannsakan” – krävs det likaledes domstolsbeslut. Om rätten ger sitt medgivande skall själva undersökningen utföras av Kronofogden. Ett byråkratiskt och föga dramatiskt förfarande med andra ord.

Hur kan en ”intrångsundersökning” vara något annat än dramatisk i förhållande till att man har fildelat, något som miljontals människor gör i Sverige? Att det skulle vara ”byråkratiskt” ser jag nästan som snäppet värre – welcome to Kafka-land:

”Hej, vi kommer för att beslagta din laptop, men det är inget dramatiskt, det är en ren byråkratisk åtgärd enligt Ipreddirektivet och dess tillämpning i nationell lag. Nejnej, du får inte se skärmdumpen som utgör bevis, då måste du överklaga först och det blir hemskt dyrt för dig. Betala istället bötern så glömmer vi det här.”

Men den slutsatsen är kanske inte så konstig när det gäller ledarskribenten(rnas) inställning till övervakning:

Utvecklingen tycks gå mot ökad reglering av internet, mer kontroll och – om man så vill – mer av ett Storebrorssamhälle. Det är beklagligt men förmodligen också oundvikligt.

Det är inte alls oundvikligt. Kom igen… det är politiska beslut!

7 reaktioner till “Begreppet "hyrsnut" i Sydsvenskan, igen!”

 1. Kafka land, bra begrep men det beskriver inte hela verkligheten.

  Trotts det en process du aldrig kan bestrida eftersom du blir brotts-misstänkt i ett civilrättsligt mål där du david möter goliat.

  En riggad ”civilrätts-teater” med social och ekonomisk avrättning som garanterad dom oavsett skyldighet till tankebrott eller ej. Denna typ av process är i sig mer psykologiskt nedbrytande än en process i en vanlig rättegång på så många sätt.

  Snarare än Kafka land har vi ett ”Kafka, David-Goliat möter William.G” land där processen drivs av/i en osynlig organisation utan snarare av de företag som delat världen mellan sig igenom stämningar och patentkrig.

  (Anledningen till att jag här inte nämner stater är därför att stater har sedan länge skjutits åt sidan av företagen i detta fall, deras roll är utspelad)

  Hyrsnut och husransakan är i kontextet underdrifter när (det tangentbordsfrånvarande och virtuella) världsherraväldet vänder sig mot sina medborgare för ett försök att kuva det informationsuppror som sprungit ur nät-medborgarnas kreativitet.

 2. kugg: Word! Jag gillar speciellt att det är den tangentbordsfrånvarande världen som i detta fall är virtuell.

  Ipredimplementationen är virtuell. den fattar inte att den faktiskt skadar människor. det är därför den kallas ”byråkratisk” och ”odramatisk”. Nope, det är serious business faktiskt!

 3. Sydsvenskan är verkligen en svängig publikation. Från verkligt kloka medarbetare, som exempelvis Anders Mildner, via en stor mängd övriga, som täcker nästan hela spektrat.

  Och så plötsligt dyker de ner till Smålandspostens ökända ledarskribents nivå.

  Man kan åtminstone konstatera att Sydsvenskans läsare bjuds på en väl varierad kompott. Precis som den kompott som de föraktade bloggarna erbjuder med andra ord. Ömsom vin, ömsom vatten — men alltid lika fascinerande att navigera runt ikring; om bara man har ett uppdaterat sjökort med sig att navigera efter.

  För en uppsättning väl fungerande sjökort rekommenderas länkarna längst ner på den här sidan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.