Beatrice Ask tar medvetet bort tänkandet ur politiken

Beatrice Ask säger idag följande:

– Jag tycker att debatt är bra. Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket, och så är det alltid. Men att de som tillverkar någonting måste få betalt för sitt jobb, det tror jag att de flesta ändå håller med om.

Till en början ter sig ett sådant uttalande som en strålande sund demokratisk grundbult. En ”liten grupp” (nu är den inte så liten… hitta en Facebookgrupp med 40 000 pers som gillar IPRED) är viktigt, men ”de flesta” är viktigare. Nu tror jag visserligen att Ask har fel när det gäller opinionen, men det är irrelevant. Sen är det ingen som har sagt något om att man inte ska få betalt. Christian förklarar bra.

Problemet är att om man förutsätter en ”generell opinion” så kommer den alltid att vinna över de som driver viktiga sakfrågor. Då blir det meningslöst att driva frågor överhuvudtaget. Sossarna har drivit monarikins avskaffande i evigheter, men eftersom de tror att ”de flesta” skulle opponera sig så duckar de. Dödsstraff, utvisning av invandrare, eller andra frågor är det ingen som vågar driva eftersom man är rädd att man faktiskt ska få stöd.

Det finns massvis med människor där ute som inte tänker på IPRED alls, annat än när det susar förbi en tidning eller en bloggpost. De har ingen åsikt, och måste inte heller ha det. Det är upp till vem som helst att prioritera vilka frågor som hon/han tycker är viktiga.

För att politik ska vara intressant och konstruktiv kan inte varje enskild sakfråga mätas mot en generell opinion. Asks kommentar är konservativ, och hela hennes uttalande osar byråkratiskt mangel, precis som i FRA-frågan.

Det håller inte, förutom om man är teknokrat och siktar på ”minsta möjliga skada” så att man blir omvald.

Uppdatering: Ser att Christian Engström har ett liknande resonemang.

7 reaktioner till “Beatrice Ask tar medvetet bort tänkandet ur politiken”

 1. Mmm Sneaky Stil.

  liten grupp??

  Tänk på att många vill inte ha facebook heller.. håll en omröstning ska du få se hur många som är emot.

  97% av 50 000 personer röstade nej till ipred på expressen ,, säger väl en hel del va?

 2. Mike: Jag tror att det är en retorisk strategi från Ask att försöka utmåla kritikerna som en ”liten högjljudd grupp”.

  Oavsett hur många det rör sig om tror jag att det är mera produktivt att tala om sakargumenten och fördjupa debatten, snarare än om att tala om hypotetiska siffror. Hade vi fått folkomrösta om IPRED hade det kanske varit relevant.

  Expressenomröstningen säger kanske något. Men det är nog mer till för att expressen ska veta vilka artiklar som är populära, än representativt för ”folket som helhet”.

  Back to business: IPRED-förespråkarna har inga argument.

  (Man skulle, om man ville begå samma misstag, säga att det endast är en liten högljudd skara musiker och filmare som skriker sig hesa över införandet av hyrsnutsamhället. Men vi har så mycket bättre argument att vi inte behöver sänka oss till den nivån)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.