Basshunter och Timbuktu är emot IPRED

Basshunter och Timbuktu går idag ut och säger att de inte vill ha ett hyrsnutsamhälle. Jag ska inte spä på tendensen att IPRED nu, aningen olyckligt, handlar om fildelning och upphovsrätt istället för intellektuell egendom och integritet. 

Istället vill jag påminna om min hyllning till Basshunter, en artist som på många sätt är ett GENI! (dock förloras mycket av genialiteten vid skandalöversättningar). 

3 reaktioner till “Basshunter och Timbuktu är emot IPRED”

 1. Bra! Missa inte heller vad artisterna i Kronobergs län har att säga om IPRED.

  Många av de som tillfrågas är positiva till fildelning. Ett komiskt undantag är hillbilly-, eh – förlåt – rockabillybandet ”Fancy Dan and The Highshouters, Magnus Uleskog” som vill stänga hela internet (sic!). Han säger:

  ”Dessutom hade jag garanterat tjänat mer pengar om inte vår musik laddades ner olagligt.”

  Säkert. Men hur står det till med fildelningen av det bandet? Verkar inte vara fildelarnas hetaste potais direkt.

  Fler rapporter om moderna och teknik- tillika fanbase-bejakande artister finner vi hos Sydsvenskan:

  ”Men riktigt så enkelt som att upphovsmän är mot fildelning är det inte. Sydsvenskans undersökning i våras visade att nästan två av fem musiker vill släppa fildelningen fri. Majoriteten hade själva fildelat. ”

  Värt att notera är väl också vilka slutsatser forskningen kring fildelning kontra kulturkonsumtion kommit fram till, vilket rapporteras om hos DN:


  All den forskning som pågått på senare år tycks ha gått artikelförfattarna helt förbi, menar Wallis. Forskning som bland annat säger att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad cd-försäljning. Som säger att de som laddar hem film illegalt också köper fler biobiljetter än de som inte fildelar (SOM-undersökning 2007).  – Musikindustrin vill få oss att tro att det enda som behövs är mer skydd. Men i forskarvärlden är det ingen som förespråkar hårdare upphovsrättslagar, säger Eva Hemmungs, professor i informations- och biblioteksvetenskap.
  […]
  – Vi kommer ingen vart i den här diskussionen om vi alltid börjar i upphovsrättsänden. I stället måste vi slå fast vad vi vill ha gemensamt i samhället, och vad vi vill ska finnas på de så kallade kreativa allmänningarna (creative commons). Då kan diskussionen ta sig bortom den lilla grupp människor som syns och hörs i dag, säger hon.

 2. Jag sitter här ensam igen och väntar på att McLove ska uttala sig i debatten. Ipred kommer, men McLove viker väl inte? När lagen kommer får vi gå ner i en vik igen, eller kanske en vak. Men inte har jag sett till honom än, nej det har varit länge sen.

 3. Rikard: Tusen tack för länkarna! Jag kollar.

  Johan: McLove gör endast politiska uttalanden genom musikaliska verk. Det som kommer, det viker, vare sig vi vill eller ej. IPRED kanske gör en dubbelvik, alltså att det viker innan det kommer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.