Även molära aggregat emot FRA

Publics. En SIFO-undersökning visar att 51% är emot FRA-lagen (SvD, Expressen, Aftonbladet) och att motståndet har ökat med fyra procent sedan juni.

Visst. Det är ju bra och så. Men det finns många anledningar till varför en sån här undersökning riskerar både att visa fel och vara ganska irrelevant. Tanken med den representativa undersökningen baserad på slumpässiga urval är ju bland annat att man ska kunna utröna vad ”svenskar i allmänhet” tycker. Visserligen kan man ha inomvetenskapliga invändningar på det låga urvalet (tusen pers.), men det stora problemet ligger i att man frågar alla tusen personer samma fråga, och de får alternativen ”ja” eller ”nej” att förhålla sig till. Det är ju faktiskt en skillnad i intensiteter mellan en bloggare med FRA-tunnelseende, som tycker kanske lite för mycket, och någon som hör en nyhet om FRA på TVn i väntan på OS-sändningarna och tycker ”För jävligt, men inget nytt, move along”.

Den statistiska opionionen är dock väl modellerad för den parlamentarisk-politiska modellen. Den funkar bra för att förutsäga valen var fjärde år, och den skulle nog kunna träffa ganska rätt om vi hade folkomröstat om FRA idag (bra idé!, den handlar ju trots allt nästan om våra grundlagar). Tyvärr är ju FRA inte en sådan fråga, utan snarare en Deweyansk public-formering.

Eftersom vi inte får rösta är de 51% ganska meningslösa. Istället spelar strategiska enskilda aktörer ibland en större roll. En ledare för en organisation, en redaktör på en tidning eller en bloggare kan vara viktigare som enskild händelse i att ge energi till en sakfråga. Speciellt viktiga är starka nätverk som samarbetar kring FRA-frågan, som då kan fungera som ett gränsobjekt. Det fascinerande med just detta är att i FRA-fallet så ser man hur extremt plastiskt denna sakfråga är – så övergripande att vänster-höger helt upplöses. Ena dagen länkar jag järnet till bloggosfärens hardcore-nyliberaler, andra dagen kommer tidningen Proletären på besök. Vi pratar exakt om samma saker! Sen kan nästa SIFO-undersökning försöka hitta ett mönster i sina variabler… men visst… det visar snarare hur överdeterminerad även en strikt siffermässig undersökning kan vara.

Men eftersom gammelmedier sväljer allt som innehåller siffror är det bra att även ”samhället som statistisk helhet” ser ut att ogilla massavlyssning.

3 reaktioner till “Även molära aggregat emot FRA”

 1. Intressant vinkling, helt klart.

  Signifikant är väl också att många (forna?) alliansstödjarel, sådana moderaterna internt kallar ”pratare” och opinionsbildare och debattörer är mot FRA-lagen. Det talar mycket för att lagen kommer bli en belastning i valrörelsen.

  Senast i raden tunga alliansvänliga debattörer som sällat sig till motståndarlägret är Dick Erixon som länge tyckte att avvägningen mellan säkerhet och integritet lutade år FRA-lagshållet.

 2. Tack för bra invändningar mot föreställningen om den representativa undersökningen.

  ”Tanken med den representativa undersökningen baserad på slumpässiga urval är ju bland annat att man ska kunna utröna vad “svenskar i allmänhet” tycker.”

  Eftersom statistikernas frågor inte representerar våra åsikter så mäter attitydundersökningar inte attityder eller åsikter utan vad de som svarar har kryssat för på frågorna. Dessa svar representerar inte åsikter utan är handlingar. Fylla i en enkät är en handling vilket skapar förenklad text (ofta i form av siffror mellan 1-5). Dessa siffror representerar inte den som har fyllt i enkäten. Ingen representativitet alltså.

  Man kan tänka sig att två liknande enkäter som fylls i vid olika tillfällen, så som du skriver Christopher, skulle kunna stämma någorlunda bra överens. Om vi ser en omröstning/val som en enkät så skulle man kunna härma den och göra något liknande ett par dagar innan och få en bra överenstämmelse mellan valundersökningen och valet. Att enkäter kan mäta enkäter lurar en lätt att tro att enkäter skulle kunna representera våra åsikter. Icke!

  Som alla ser har jag använt flera stycken och en massa ord för att försöka producera en enda liten tanke. Och jag lyckas inte speciellt bra. Det skulle knappast vara meningsfullt att producera funderingar genom att kryssa för siffran 3 eller 5 efter en fråga i ämnet. Hm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.