A highway to hell – despotism

Machiavelli sitter tornet och blickar ut över folket på andra sidan ringmuren. Därute stormar lekmän och bönder med högafflar i nävarna. Han vet nu att det har gått för långt. Till och med de lärda han har anställt för att utarbeta politikens vetenskapliga grund säger ”Du bryta mot Europadomstolen, du hava gått längre än landet på andra sidan havet”. Speciellt högljudda är de nyfödda i Imperiet. De anser sig vara kränkta. Men Machiavelli kan nog låta bli att lyssna på dem, det klarar sig nog i två år till. Några talesmän för borgerligheten har nu även de vänt kappan efter vinden. Till och med i grannlanet talar de om en ”bävning” utan dess like.

Riket i öster är inte glada för de vet att den nya Lagen kommer att få utrikespolitiska konsekvenser, något som Fursten inte hade beräknat i det inledande skedet. En undersåte till Fursten ropar desperat ”det går inte, det är ingen fara, vi lovar” och en annan säger ”vi kommer att få högre status i utrikespolitiken”. Men det verkar som om det är över snart. En frihetskämpe därute säger att slutet är nära och att motståndet aldrig kommer att avta. En annan talar om att Fursten är ett ”ånglok från helvetet” och en tredje skisserar på nya vapen. Samtidigt skallar ropen utanför murarna – maktmissbruk i republiken! Vi tiger inte längre! Fursten vet att om det är tillräckligt många därute kommer han att förlora. Det sade ju redan filosofen Baruch Spinoza. Men i framtiden kommer inte sådana filosofer att tala fritt. Det gäller bara att få igenom den här lagen och att folket tystnar. Fursten skickar ut några tjänare för att försvara det sista. Men det misslyckas nog. Nu hoppas vi att de tystnar där utanför murarna. Men de säger att de inte tänker göra det. Folk… så opålitliga och olydiga.

5 svar på “A highway to hell – despotism”

 1. Och vad vet egentligen den duktige herr Tomhylsa….

  Hur ska man få ut något av värde om man inte har en insamling av data först – dvs en massiv avlyssning av ALL trafik.

  Det kan väl inte finnas en svensk kvar som tar herr Tomhylsa på allvar, överförsvarsminister Borgs duktiga springpojk.

  Jag ser med glädje fram mot nästa val – och må kritiken mot FRA-lagen leva så länge – då ministären Reinfeldt förpassas ut ur Rosenbad! Förhoppningsvis med så låga siffror för den sk ”nya” moderaterna att Reinfeldt, Borg och hela deras anhang förpassas ut på politikens avskradeshög där de hör hemma.

  Men jag är då imponerad av statsminister Reinfeldts ledarskap – efter halva mandatperioden finns det inte en väljargrupp man inte gjort sig ovän med…

  …detta måste vara nytt svenskt rekord!

 2. När jag berättar för mina barn om FRA så har de svårt att tro att sagan är sann. ”Men pappa! Det kan ju inte hända. Vi bor i en demkroti,” säger de med sina små oskydliga röster, och skrattar gällt och ljudligt, endast så som barn kan. Jag ler och rufsar dom i håret, samtidigt som jag lite vemodigt önskar att jag fick vara barn igen, så att jag slapp vetskapen om vad som händer där ute, i den stora, riktiga världen. Den där dumhet och naivitet inte leder till blåmärken och förlorade stenkulor, utan till betydligt värre och hemskare saker. Ja, jag önskar att sagan var blott en saga, och ingenting annat. Jag önskar så innerligt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.