138an är bara början

En dag för sent har afkmedierna vaknat. Inget bra betyg för dem när det kommer till att skapa offentlig diskussion om EU. Kanske är de oförmögna att begripa komplicerade politiska processer. I så fall rekommenderar jag intern(et)utbildning. Eller så förhåller det sig så att de inte kan på grund av resursbrist. Det är också synd. Dock finns det hopp hos de journalister som faktiskt är uppkopplade och tar dessa frågor på allvar. Ett hett tips är att kolla vad som händer den 5 maj med citizen rights amandment!

Per Wirtén kommer för övrigt ett steg framåt och två bakåt i Expressen kultur. Han läser uppenbarligen 1999-2009 och har insett att något håller på att hända. Men sen tar det stopp. Det har hänt lite mer de senaste decennierna, exempelvis har kritiken tappat ångan för länge sen. Wirtén har lite svårt att förstå vad som händer och vad som är så vackert. För att sprida mer förvirring säger jag bara – ”häng i irc-kanaler, blogga mycket och ha den fullkomligt okritiska inställningen att en länk och en kopia har en inneboende kärlekskraft!

Innovation, imitation, kopiering. En magisk formula för monism!

5 reaktioner till “138an är bara början”

 1. Ja. Vi måste ju förstå världen i termer av imitativt begär. Ett begär som finns mellan det som älskas och den som älskar. Som det står i smittontologin, citatet från Tarde:

  ”Det finns inget mer naturligt än att de som älskar varandra skall kopiera varandra, eller, snarare, då detta fenomen alltid till en början är ensidigt, så skall älskaren kopiera den älskade.” (Tarde, 1903:217)

  Det är i dessa imitationer, och i de innovationer som kopierandet ibland spiller över till som vi skall förstå existensen. Som Tarde skriver i Monadologie et Sociolgie: ”To exist is to differ.”

 2. Ja, jag hade samma tankar när jag såg svt rapportera nu på morgonen. De har ju inte sagt ett ord om det innan och det har ju varit känt ganska länge med hur det ligger till. Tänk om det hade blivit en negativ utgång i omröstningen, skulle de då berätta det efter det hänt så man inte kan göra nåt. Kul att få det serverat för sig på morgonkvisten, ”EU tillåter att ISP:erna stänger av fildelare hur som helst, men vi orkade bara inte bry oss innan”. Det är väldigt bra fungerande bevakning av EU/riksdagen om man bara berättar om beslut efter att de fattas… då man (nästan) inte kan göra något åt dem.

 3. ”Per Wirtén kommer för övrigt ett steg framåt och två bakåt”.

  Förlåt, men finns det inte en liten risk för att han faktiskt har rätt? Kanske är det en halmgubbe han konstruerar, men det är också väldigt lätt att ryckas med i den anda som finns bland (oss?) 99:or, liksom det säkerligen var bland 68:orna.

  Att tala om ”vi som fattar nätet” respektive ”dem som inte fattar” är lika riskabelt, och förekommer, som under post-68-bokstavsvänstern. Då hjälper det inte att de redan invigda fattar att det handlar om smittor och imitativa strålar.

 4. Jimmy: Jag kritiserar inte Wirtén. Tvärtom är jag impad över att han har gjort research. Dock tror jag att de medryckande affekterna måste analyseras i andra termer mot vad man tidigare gjort. Här handlar det ju föga om ideologiska övertygelser, utan kom kortsiktiga internveneringar, projekt som bara lämnar spår av döda hemsidor efter sig… men som ändå visar upp en kraft.

  Så bloggposten var i huvudsak uppbyggande och tipsande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.